Jajce Turizam

Plivska Jezera PDF Štampa El. pošta

Svega par kilometara od Jajca, u prirodnom ambijentu, nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero. Nevjerovatno je koliko mnogo mogućnosti za rekreaciju pružaju ova jezera. Od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, bicikla, šetnje i na kraju roštilja na poznatom izletištu kod mlinčića.
Inače ova jezera su bila domaćin velikih svjetskih i evropskih takmičenja u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Ove vode su pružile maksimalne uslove za treniranje kajakaša, kanuista i veslača.

Veliko Plivsko jezero leži na nadmorskoj visini od 424 m. Dužina mu je 3.3 km, maksimalna širina 660 m (prosječna širina je 343 m). Maksimalna dubina jezera je 33 m, površina 1,1 km2, a dužina obalske linije je 7.857 m. Temperatura površinskog sloja vode je oko 17°C, dok u dubinskom sloju je oko 12°C. Nalazi se uz magistralni put Jajce-Bihać i od Jajca je udaljeno oko 4 km. Od ribljih vrsta najzastupljenije su potočna, jezerska, i kalifornijska pastrmka te lipljen.

Malo Plivsko jezero je dugo 1,5 km i prosječno je široko oko 150 m. Na Malom jezeru postoji namjenski izrađena plaža za plivanje i tu možete naći prelijepi ambijent za izletovanje.

 

You are here  : Naslovna Prirodne i kulturne znamenitosti Jajca Plivska Jezera