Jajce Turizam

Crkva sv. Marije /Fethija džamija PDF Štampa El. pošta

Crkva  sv. Marije (pretvorena u Fethija, odnosno Sultan Sulejmanovu džamiju, 1528. godine) sa Zvonikom sv. Luke  u Jajcu

 

Nalazi se unutar historijske jezgre Jajca,  u podnožju citadele.

Crkva je nastala u 12 stoljeću, a obnovljena je u prvoj polovici 15 stoljeća od strane Franjevačkog reda. Prema utvrđenim historijskim činjenicama u Crkvu sv. Marije je, nakon udaje za bosanskog prestolonasljednika Stjepana Tomaševića, 1. aprila 1459. godine, kćerka srpskog despota Lazara, Jelena Branković, kao miraz donijela moći sv. Luke Evanđelista (odn. njegove posmrtne ostatke). Jelena je imala samo 12 godina kada se udala za tada još uvijek princa Stjepana, te prihvata vjeru svog muža - katoličanstvo i mijenja ime u Mara. 

U to vrijeme se sa sjeveroistočne strane objekta, gradi zvonik - toranj sv. Luke u kasnogotičkom maniru, sa naznakama renesansnih iskaza. Zvonik je visok 23,15 metara, a izgradili su ga domaći majstori pokazujući umijeće jajačke klesarske škole. Zvonik sv. Luke predstavlja jedini sačuvani srednjovjekovni zvonik u kontinentalnom dijelu Balkana.

Novembra 1461. godine u ovoj je crkvi po poslanicima pape Pia II i uz prisustvo velikog broja vlastele, krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević koji prenosi kraljevsku prijestolnicu u Jajce, te  samim tim postaje stolnim gradom.

 Za vrijeme otomanske vladavine, 1528. godine crkva je pregrađena u džamiju i nazvana imenom sultana Sulejmana II ili Fethija džamija. Objekat džamije je nekoliko puta gorio u požarima. U požaru 1832. godine od zgrade su ostali samo zidovi koji kao takvi stoje do današnjih dana predstavljajući spomenik kulture.

U crkvi su sahranjeni članovi nekih gradskih porodica srednjovjekovnog Jajca.

 Ostaci franjevačke samostanske crkve sv. Marije i zvonik sv. Luke u Jajcu spadaju u značajne spomenike duhovne kulture.

 

Objekat je već 1892. godine, od strane austrougarske uprave proglašen spomenikom kulture.

 

You are here  : Naslovna Prirodne i kulturne znamenitosti Jajca Crkva sv. Marije /Fethija džamija